Portfolio

Op deze pagina is een selectie van mijn werk te vinden.


Vogelzaak herrijst als feniks uit de as: meer dan 500 vogels gingen dood door brand

28-07-2023

De vogel- en papegaaienspeciaalzaak aan de IJweg in Nieuw-Vennep die vorig jaar door een brand volledig in de as werd gelegd, opent opnieuw de deuren.

Lees dit nieuwsbericht, NH Nieuws

Frank (28) gaat voor goud op World Dwarf Games, maar wordt liever geen ‘dwerg’ genoemd

27-07-2023

Frank Kerver (28) uit Hoofddorp reist vandaag naar Keulen om daar vanaf morgen mee te doen aan The World Dwarf Games. Van 28 juli tot en met 5 augustus strijden in de Duitse stad rond de duizend kleine mensen op 14 sportdisciplines om de medailles.

Lees dit nieuwsbericht, NH Nieuws

Nachtmerrie Amstelveense wijk: winkels vallen om als dominostenen

19-07-2023

Bewoners en ondernemers uit de Amstelveense wijk Waardhuizen zien hun nachtmerrie werkelijkheid worden. Na de sluiting van de enige supermarkt in de wijk trokken zij aan de bel over een mogelijke leegloop van het winkelcentrum. Inmiddels hebben twee winkels aangekondigd te gaan stoppen, waaronder speelgoedlegende Hubert Maasdijk (63). 

Lees dit nieuwsbericht, NH Nieuws

Teugels strakker of laten vieren: lijden de paarden tijdens de kortebaandrijverij pijn?

15-07-2023

Weer een diepgewortelde traditie op de schop? Als het aan dierenrechtenorganisatie Dier & Recht had gelegen, was de paardenrace van vandaag in Hoofddorp de laatste. Volgens de dierenrechtenorganisatie lijden de paarden bij het trekken van de kar te veel pijn.

Lees dit achtergrondverhaal, NH Nieuws

Niki is in de steek gelaten door zorgsysteem: ‘Het zit niet tussen mijn oren, het zit in mijn buik’

12-07-2023

Niki Wensink (40) uit Uithoorn heeft een complexe vorm van endometriose, maar kreeg 25 jaar lang van artsen te horen dat het ’tussen haar oren’ zat. Ze is niet de enige: 1 op de 10 vrouwen heeft endometriose, een ziekte waar bar weinig kennis en kunde over is. De gevolgen van de late diagnose zijn enorm: “Ik kan waarschijnlijk nooit mama worden.”

Lees dit achtergrondverhaal, NH Nieuws

Bewoners stoeploze Cruquiusdijk vrezen voor leven tijdens ommetje: ‘Ze rijden zó hard’

07-07-2023

Bewoners van woonboten aan Cruquiusdijk zijn hun leven niet zeker: bij het verlaten van hun tuintjes staan ze direct op de autoweg, waar auto’s en elektrische fietsen met een noodvaart voorbij scheuren. “Het is echt hopeloos. Ze rijden je zo van je sokken”, klaagt Joke Roubos (86).

Lees dit nieuwsbericht, NH Nieuws

Oma Henny (80) parkeert na zestig jaar haar carrière als rijinstructeur

07-07-2023

Remmen, koppelen, sturen: Henny van Son (80) uit Cruquius heeft generatie op generatie leren autorijden, maar trapt na zestig jaar definitief op de rem.

Lees dit nieuwsbericht, NH Nieuws

Woonwagenbewoners blij met belofte extra standplaatsen: “Niemand van ons wil een huis”

23-06-2023

Woonwagenbewoners in Haarlemmermeer zijn hoopvol nu de gemeente heeft toegezegd 21 nieuwe woonwagenstandplaatsen te creëren. Sinds 1986 zijn er geen nieuwe woonwagenplekken bijgekomen, waardoor de laatste generaties óf de woonwagenkampen zijn uitgejaagd óf nog bij hun ouders wonen. 

Lees dit nieuwsbericht, NH Nieuws

Jongeren verlangen naar de Jungle, vrijwilligerstekort bedreigt jeugdhonk Vijfhuizen

20-06-2023

Door een nijpend tekort aan vrijwilligers staat jeugdbar de Jungle in Vijfhuizen op het randje van sluiting. Doordat de deuren van het jeugdhonk steeds vaker gesloten zijn, hangen de jongeren op straat rond, waar ze als bron van overlast worden gezien. 

Lees deze reportage, NH Nieuws

Schoolvoetballegende Rien Kruijt (76) schiet zichzelf na 33 jaar uit het veld

03-06-2023

Rien Kruijt (76) beëindigt zijn 33-jarige regeerperiode als meesterorganisator van het schoolvoetbal in Zwanenburg. De fanatieke ouders die nu langs de zijlijn schreeuwen, waren zelf nog jonge spelers toen Kruijt voor het eerst het schoolvoetbal in goede banen leidde. 

Lees dit nieuwsbericht, NH Nieuws

Vennepers trotseren angst voor vandalisme en creëren kunstwerk voor levendig centrum

02-06-2023

Ondanks de angst voor vandalisme, heeft een groep Vennepers de handen ineengeslagen om een betonnen sofa om te toveren tot kunstwerk van mozaïek. Deze Social Sofa moet het kale winkelcentrum tot leven brengen en de inwoners samenbrengen.

Lees deze reportage, NH Nieuws

Zangeres Inge Lamboo (24) ging viraal met K3-covers en speelt nu voor grote zalen

31-05-2023

In het Engels vertaalde covers van K3 waren de sleutel tot succes voor zangeres Inge Lamboo (24) uit Lisserbroek. Nadat ze op TikTok viral ging, brengt ze nu haar eigen album uit: Black Heart. “Als het in zo’n klein dorpje kan, dan kan alles wel.”

Lees deze reportage, NH Nieuws

Avondvierdaagse in Haarlemmermeer: deze gaan ondanks gebrek aan vrijwilligers wél door

07-05-2023

Vanwege een tekort aan vrijwilligers gaat in steeds meer plaatsen de avondvierdaagse niet door. NH zet op een rijtje aan welke avondvierdaagsen in Haarlemmermeer je wel mee kunt doen.

Lees dit nieuwsbericht, NH Nieuws

Klusjesman vindt ernstig verwaarloosde kat in leegstaand huis

04-05-2023

Een ontstoken oog, haaruitval en veel klitten: een klusjesman die gisteren aan het werk was in een leegstaand huis aan het Lorentzhof in Kudelstaart, stond plotseling oog in oog met een verwilderde kat. De dierenambulance zoekt de eigenaar.

Lees dit nieuwsbericht, NH Nieuws

Koningsdag: kinderen voelen zich koning te rijk in speelparadijs De Kwakel

27-04-2023

De Kwakel staat bekend om de goede feesten, en stelt ook dit jaar met Koningsdag niet teleur. De kinderen uit het dorp zijn de hele dag druk in de weer met knutselen, de optocht en spelletjes spelen.

Lees deze reportage, NH Nieuws

Maak kennis met het échte Amstelveen: fotograaf legt alle 139 nationaliteiten vast

24-04-2023

Amstelveen wordt door mensen van 139 verschillende nationaliteiten hun thuis genoemd. Kunstenares Stephanie Rhode zoekt in haar eigen diverse woonplaats uit wanneer en waardoor mensen zich thuis voelen. Want is dat universeel of verschilt dit per etnische achtergrond?

Lees deze reportage, NH Nieuws

Voorbestemd om verfimperium over te nemen, maar Uithoornaar Kris Warger koos voor muziek

07-04-2023

Het bedje van Kris Warger leek gespreid. Als zoon van de eigenaar van een verfgroothandel in Uithoorn kon hij deze zo overnemen, maar na een ‘mentale breakdown’ besloot hij het roer om te gooien en koos hij voor de muziek. “Het deed pijn in mijn hart”, vertelt vader Ed. 

Lees deze reportage, NH Nieuws

Hoofddorp vs. kleine kernen: deze thema’s verdienen volgens Vennepers meer politieke aandacht

01-04-2023

Veel Vennepers voelen zich onvoldoende gehoord en gezien door de Haarlemmermeerse politiek. Waar zouden ze in het tijdelijke raadhuis in Hoofddorp wel wat meer aandacht voor mogen hebben?

Lees deze reportage, NH Nieuws

Diana is christen én boeddhist. ‘Over dogma’s maak ik me niet druk’

09-10-2022

Op de Vrije Universiteit in Amsterdam wordt onderzocht hoe religie aan het veranderen en transformeren is. ‘Mensen halen steeds vaker inspiratie uit meerdere geloven en lijken steeds minder behoefte te hebben aan religieuze identificatie.’

Lees dit interview, Trouw

Journalist Roderick Nieuwenhuis wilde een ode schrijven aan de eenvoud. Dat mislukte: ‘Het is complexer dan we denken’

05-09-2022

In Een simpel leven gaat journalist en historicus Roderick Nieuwenhuis op zoek naar wat eenvoud ons kan brengen. Het had een pleidooi voor een eenvoudig leven moeten worden, maar het tegendeel is waar: ‘Een leven in eenvoud is niet voor iedereen weggelegd.’

Lees dit interview, Trouw

Neem tijd voor de Bijbel en voel alle ruis vervagen

30-08-2022

Hoe kom je tot rust? Trouw probeert deze zomer verschillende spirituele en filosofische methoden om tot verstilling, inkeer of ontspanning te komen. Vandaag: lectio divina, meditatief de Bijbel lezen.

Lees deze reportage, Trouw

Last van schuldgevoel? Laat er een filosoof op los, dat helpt relativeren

16-08-2022

Hoe kom je tot rust? Trouw maakt deze zomer een rondgang langs spirituele en filosofische methoden voor verstilling, inkeer of ontspanning. Vandaag: filosofische teksten lezen over schuldgevoelens.

Lees deze reportage, Trouw

Helemaal zen op bouwplaats Leiden Centraal Station

08-08-2022

Station Leiden Centraal staat vol hindernisssen, door een verbouwing die tot halverwege september duurt. Stationsmeditatie moet tegenwicht bieden, maar niet iedereen zit op zo’n rustmoment te wachten. ‘Mensen willen toch gewoon hun trein halen.’

Lees deze reportage, Trouw

Wat een prehistorische afbeelding van de kosmos ons leert over het verleden

05-08-2022

Het Drents Museum is omgetoverd tot een hemels decor. Vanaf morgen is er de Nebraschijf te zien, de oudste afbeelding van de kosmos tot nu toe.

Lees dit artikel, Trouw

Filosoof Annabelle Dufourcq: ‘Dieren zijn veel fantasierijker dan gedacht’

28-07-2022

Dieren hebben fantasierijke vermogens, blijkt uit onderzoek van filosoof Annabelle Dufourcq. Ze is een van de winnaars van de Radboud Science Awards 2022.

Lees dit interview, Trouw

Vergeet de zonnegroet, de hitte vraagt om verkoelende yogaoefeningen

19-07-2022

Nederland kampt met hoge temperaturen. Studio Reyn, een yogaschool in Amsterdam-Oost, past zijn lessen aan en geeft verkoelende ademhalingsoefeningen om de hitte de baas te blijven.

Lees deze reportage, Trouw

Een nieuw leven beginnen in het Gooimeer

11-07-2022

Op tien plaatsen tegelijk werden vorige week zondag volwassenen gedoopt bij kerken van Mozaïek. In Almere werden ze ondergedompeld bij het zwemstrand in het Gooimeer.

Lees deze reportage, Trouw

Rabbijn Delphine Horvilleur steunt rouwende mensen: ‘Als ik niet weet wat ik moet zeggen, is stilte de beste taal’

06-07-2022

Rabbijn Delphine Horvilleur schrijft in haar nieuwe boek over haar ervaringen bij het ondersteunen van nabestaanden. ‘Via verhalen, die vaak gebaseerd zijn op heilige teksten, probeer ik troost te bieden.’

Lees dit interview, Trouw

Met Spinoza op de fiets door de natuur in Amsterdam: ‘Hij zag in alles de natuur’

24-06-2022

De Spinozafietsroute is een tocht door Amsterdam met een bijbehorende podcast. Behalve over de Nederlandse filosoof leer je ook over de natuur en je verhouding hiertoe.

Lees deze reportage, Trouw

Wat betekent autonomie voor jou?

24-06-2022

Hebben we keuzevrijheid of worden we beïnvloed en gemanipuleerd? In haar nieuwe boek Autonomie, een zelfhulpgids onderzoekt filosoof Miriam Rasch hoe je autonoom kunt handelen in tijden van moderne technologie.

Lees dit interview, The Optimist

Wat is gezond verstand?

24-06-2022

‘Gebruik je gezond verstand.’ Deze uitspraak wordt te pas en te onpas gebruikt, doorgaans zonder inzicht in de precieze betekenis ervan, aldus filosoof Johan Braeckman. Wat houdt gezond verstand eigenlijk in? En in hoeverre is deze vorm van denken betrouwbaar?

Lees dit interview, The Optimist

Pelgrims en reisbureaus boos nu de bedevaart naar Mekka plotseling anders moet

16-06-2022

Een paar weken voor de hadj heeft de Saudische overheid besloten dat bedevaarten naar Mekka toch niet via reisbureaus geboekt mogen worden. Zowel pelgrims als reisbureaus zijn boos en verward.

Lees dit nieuwsbericht, Trouw

Vluchten in muziek

22-04-2022

Koert Hommel is chronisch pijnpatiënt. Hij zocht naar allerlei behandelingen in zowel het medische als alternatieve circuit. Niets hielp om de pijn te dempen, behalve het maken van muziek.

Lees dit interview, The Optimist

Vrouwenstad Leiden is nog altijd vooral ingericht voor mannen

11-01-2022

Leiden is onmiskenbaar een vrouwenstad. Er wonen 4000 vrouwen meer dan mannen, op een totaal van 125.000 inwoners. Maar wat merk je daarvan? Weinig, vinden jonge vrouwen.

Lees dit achtergrondartikel, Sleutelstad

Op weg naar een keerpunt

15-12-2021

In zijn boek De fundamenten bundelt dichter en schrijver Ramsey Nasr drie essays waarin hij reflecteert op de mensheid aan de hand van de pandemie. Hij betoogt dat we onze levens radicaal moeten omgooien.

Lees deze recensie, iFilosofie

Van hulpeloze prinses naar geëmancipeerde vrouw

25-11-2021

Jessie Eickhoff onderzoekt de invloed van de vroegere prinsessencultuur en de verandering binnen deze cultuur. ‘Door elke dag bewust uit de toren te klimmen, soms met succes, soms zonder succes, begon ik eindelijk zonneschijn te zien.’

Lees dit essay, The Optimist

Een holistisch doktersrecept

20-08-2021

In haar boek Je bent je eigen medicijn vertelt dokter Judith Kocken hoe je jezelf kunt helen. Wij gingen met haar in gesprek om erachter te komen hoe je naar je lichaam luistert, jezelf leert kennen en hiermee je gezondheid, op alle vlakken, verbetert.

Lees dit interview, The Optimist

Met mijn hoofd zit ik in een boek, maar mijn gedachten zijn in Syrië

28-08-2020

Ammar Etaki vluchtte in 2014 uit Syrië. Pas na zes mislukte pogingen, lukte het hem om Europa te bereiken. Nu begint hij aan een studie in Leiden. ‘Ik zag vrienden sterven en kon niets doen.’

Lees dit interview, Leids Universitair Weekblad Mare

‘Cut!’ schreeuwt de regisseur: er lopen Leidse locals door het beeld

29-06-2020

Student film- en literatuurwetenschappen Matthijs Mazereeuw is co-regisseur van de roadmovie ‘Aller en France’. Mare ging kijken op de set. ‘De eerste tien films die je maakt, zullen gegarandeerd slecht zijn.’

Lees deze reportage, Leids Universitair Weekblad Mare

Daten op anderhalve meter: hoe keuzestress verdween en de romantiek opbloeide

22-06-2020

Het zijn kuise tijden voor de 2,8 miljoen singles in Nederland. Maar social distancing heeft ook voordelen, zeggen de kenners: de romantiek keert terug.

Lees dit achtergrondartikel, Leids Universitair Weekblad Mare

De dag dat de UB weer openging (en het er heerlijk stil was)

12-06-2020

Je moet wel vooraf reserveren, maar dan beland je in een oase van rust: deze week is de universiteitsbibliotheek weer open. Voor sommigen is dat net op tijd. ‘De afgelopen maanden voelden aan als vakantie, gevuld met biertjes drinken en keten.’

Lees deze reportage, Leids Universitair Weekblad Mare

Belachelijk lelijk, maar vrouwen moeten toch afstand houden

22-04-2020

Het initiatief van Leidse studenten om hun snor te laten staan en zo geld op te halen voor het Rode Kruis verspreidt zich via Instagram door heel Nederland. Nadeel: versieren is voorlopig zinloos.

Lees dit nieuwsbericht, Leids Universitair Weekblad Mare